EN / NL

ONLINE VIDEO MARKETING

Daar sta je dan, met je prachtige tv commercial, waar volgens de cijfers nauwelijks nog iemand naar kijkt. Het is dus een goed idee om ook online zichtbaar te worden. Maar pas op! Met simpel je tv commercial verplaatsen naar het web kom je niet weg. Online adverteren zorgt voor een eigen aanpak van reclame maken.

Essentie van Online Video Marketing

In 2018 doe je er 5 miljoen jaar over om het aantal online video’s die maandelijks verschijnen, te bekijken. En meer dan 79% van al het internetverkeer zal door consumenten worden gedaan.

Dit zijn keiharde cijfers die zeggen: Online video is booming! Hier moet je natuurlijk als brandmanager / marketeer snel op inspelen. Je kunt niet achterblijven! In marketingcommunicatie is Online Video Marketing de toekomst. Wat zijn nu belangrijke punten om op te letten wanneer je met online video marketing aan de slag gaat? Shoq Creative Studio heeft een paar van haar focuspunten op een rijtje gezet.

Waarschijnlijk merk je het ook aan je eigen kijkgedrag: er wordt steeds minder tv gekeken. Daar waar tv kijken steeds sneller afneemt, groeit de aandacht voor online video.

Korte spanningsboog

Waar televisie een beperkt aantal zenders heeft, is het internet een eindeloze stroom aan informatie. Mensen zijn hier aan gewend geraakt, en besteden niet aan ieder stukje data evenveel aandacht. Ze filteren onbewust en kijken alleen naar hetgeen wat hen prikkelt en interessant lijkt. Voor videocontent is er sprake van een korte spanningsboog: gemiddeld bepalen mensen tussen 8 en 15 seconden of ze een video interessant genoeg vinden om verder te kijken. Het is dus belangrijk om de kijker direct te prikkelen met je commercial.

Ander scherm, ander formaat

Niet alleen zijn mensen meer online, ze zijn ook meer mobiel. Er wordt steeds meer videocontent bekeken via smartphone en tablet dan laptop/pc. Al deze verschillende formaten platforms vragen ook om andere content. Bedenk dus goed voor welk platform je jouw commercial wilt maken.

Smartphone: horizontaal of verticaal?

Of je er blij mee moet zijn, laten we in het midden, maar het internet barst van de verticale video’s. Veel mensen raken geïrriteerd van schermen die random kantelen, en ‘locken’ hun scherm daarom op verticale stand. Hierdoor draaien video’s ook niet meer automatisch mee wanneer ze afgespeeld worden. Om dan toch het scherm te moeten draaien, en het verticale slot eraf te halen, is voor kijkers vaak een flinke drempel en kan leiden tot afhakers.

Dat verticale video steeds normaler wordt, blijkt door apps als Snapchat, die volledig gemaakt zijn voor verticaal gebruik. Wordt het dan toch tijd om de verticale video te omarmen?

Is de TV passe?

Ondanks de afname in populariteit is televisie nog zeker niet een vergeten medium. Het heeft echter wel een andere rol en betekenis gekregen in het leven van de consument. Een sterke strategie is dan ook nodig om te komen tot een commercial die de kijker prikkelt. Zet je liever in op online reclame? Het vergt meer dan je tv reclame op YouTube te plaatsen om online tot een succes te komen. Ook online is een goede strategie en concept een vereiste.

Essentiele punten van online video marketing

1.Focus op de likability factor, in plaats van het bereik van je online video marketing campagne.
2. Zorg ervoor dat je online video gemakkelijk deelbaar is op sociale media. Consumenten vertellen hun ervaringen nu eenmaal vaak met behulp van merken.
3. Creëer interactie en binding met je doelgroep. Dit zorgt voor een positief gevoel over je merk.
4. Maar pas op.. Denk verder dan simpele share/like/win acties. Pas op dat je doelgroep niet interactie (kunnen we linken ander blog) moe wordt.
5. ‘Ken’ de vrienden van je doelgroep. De aanbevelingen van vrienden zijn meer waard dan die van een marketeer.
6. Mobile en online gaan hand in hand. Verhef mobile boven desktop. Bedenk maar wanneer en hoe jij zelf online bent..
7. Kies strategisch via welk medium je je online video marketing campagne uitzet. En denk hierbij ook aan de benodigde technologie om de video af te spelen.
8. Maak je online video vindbaar door de juiste (meta)tags toe te voegen.
9. Heb geduld. Focus op het opbouwen van langdurige relaties.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *