EN / NL

MUZIEK VS. SCRIPT

Muziek vs. Script; wat komt eerst?

Muziek is een ijzersterke emotie. Het is een krachtig instrument om in te zetten in jouw reclame om de kijker te beïnvloeden.  De feeling van je merk breng je nóg intenser over door muziek toe te voegen aan je video. Wanneer een goede jingle of achtergrondmuziek ontbreekt mis je dus jouw kans om je emotie optimaal over te brengen. Dat is zonde. Maar.. pas op een mismatch tussen je muziek en je script is echt een no-go. Hoe voorkom je dit? En wat bepaal je eerst: de Noot of de Letter?

De rol van muziek is leading

Veel creatieven en regisseurs kiezen eerst het visuele beeld en dan pas de muziek. Waarom zou je het niet omdraaien? En kies je eerst je muziek en schrijf je daarna een passend script. Je keuze hangt van de rol van muziek in je video af, van het type campagne en van het type film.

We hebben een paar handvatten voor je op een rijtje gezet om je keuze voor muziek vooraf of achteraf te bepalen. Het is geen rocket-science en sommige punten lijken open deuren. Maar het zijn vaak juist de dingen die zo vanzelfsprekend lijken, waardoor je laconiek wordt en de plank misslaat.

Muziek achteraf Muziek vooraf
Achtergrondmuziek Leading tune brand DNA
De ‘look’ van je merk ligt vast,
muziek is gemakkelijker aan te
passen aan het beeld
Kern van de emotionele bron
in je boodschap ligt vast
Muziek is begeleidend Muziek is de aandachtstrekker
Weinig budget Groot budget
Jingle/ stock Eigen tune (laten componeren)
Beelden met muziek highlighten Script is volledig passend op de muziek

Twijfelaar?

Ben je een twijfelaar en weet je nog niet zo goed wat de rol van muziek wordt bij je campagne. Of ben je een typische beelddenker, waardoor je eerst het script laat bedenken en dan pas de muziek? Ga dan voor de gouden middenweg!

Jouw Oplossing:

Zet je regisseur en je componist vanaf de eerste brainstorm sessie bij elkaar. Laat ze samen met elkaar praten en discussiëren. Door dialoog en discussie wordt voor de hen beide duidelijk welke look én feeling de film moet overbrengen. Zo verzeker je dat het script en de compositie naadloos op elkaar aansluiten.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Replies to “MUZIEK VS. SCRIPT”

  1. Thanks for the marvelous posting! I quite enjoyed reading it,
    you might be a great author. I will be sure to bookmark your blog and definitely
    will come back down the road. I want to encourage yourself to continue your great
    writing, have a nice holiday weekend!

reacties1